RECOVAC ImmuunRespons (IR) onderzoek 

Wat onderzoeken we? 

We onderzoeken bij meer dan 600 nierpatiënten de reactie van uw afweer na twee corona vaccinaties. De afweer is het systeem dat uw lichaam beschermt tegen ziekten. In het laboratorium kunnen we beoordelen hoe uw afweer reageert na vaccinatie, en of dit voldoende is om u te beschermen tegen ziekte door het corona virus.  

Hoe zit het er nu mee?

Dit onderzoek is nu klaar. 

Resultaten

We zien bij nierpatiënten een vergelijkbare afweer na twee corona vaccinaties met gezonde vrijwilligers, met uitzondering van patiënten met een donornier. We denken dat dit komt door de medicijnen die deze patiënten moeten slikken om afstoting van de donornier te voorkomen. 

We zien ook dat antistoffen afnemen over verloop van tijd. De snelheid van afname is voor iedereen gelijk. Dit betekent dat u niet beschermd blijft na vaccinatie. Daarom is het ons advies om je te blijven vaccineren tegen corona. Voor een persoonlijk advies op maat kunt u bij uw behandelaar terecht. 

Hieronder vindt u een video, waarin één van onze onderzoekers tekst en uitleg geeft over de resultaten van het onderzoek.

Er zijn twee artikelen beschikbaar van deze studie. Deze kunt u bekijken onderaan de informatiepagina

Video afspelen