Hoge antistoffen na vaccinatie mogelijk ook beschermend tegen long COVID

Bron: International Journal of Infectious Diseases. Februari 2024. 

Post-COVID syndroom (long COVID) komt regelmatig voor bij patiënten met nierziekte. Langdurige klachten blijken vaker voor te komen na corona dan bij patiënten zonder corona. Gelukkig zien we dat het hebben van veel antistoffen na vaccinatie de kans op post-COVID syndroom verlaagt.

Hoge antistoffen na vaccinatie lijken beschermend tegen ernstig corona

Bron: Viruses. Januari 2024. 

Patiënten met hogere antistoffen hebben minder vaak corona, en ook minder ernstig. Herhaalde vaccinatie verhoogt het aantal antistoffen, en wordt aangeraden om ernstige ziekte door corona  te voorkomen. 

Dr. Marcia Kho gepromoveerd met onderzoek naar COVID-19 bij patiënten met nierziekte 

Op woensdag 4 oktober is dr. Marcia Kho, nefroloog bij het Erasmus MC, gepromoveerd aan de Erasmus universiteit. Tijdens de verdediging van haar proefschrift heeft ze belangrijke inzichten gedeeld over hoe we het beste gordelroos en COVID-19 kunnen voorkomen bij niertransplantatiepatiënten. Namens RECOVAC willen we haar van harte feliciteren!

COVID-19 radar voor niertransplantatiepatiënten beschikbaar

Sinds augustus 2022 houdt RECOVAC met alle ziekenhuizen bij hoeveel niertransplantatiepatiënten met COVID-19 in het ziekenhuis  of op de Intensive Care zijn opgenomen. 

Minder toepassing van beschermende maatregelen na vaccinatie en na delen antistofuitslag

Bron: eClinicalMedicine. Augustus 2023. 

Niertransplantatiepatiënten houden zich minder aan beschermende maatregelen na vaccinatie en na het delen van antistof niveaus na vaccinatie. Beschermende maatregelen lijken effectief tegen COVID-19.

Mentale gezondheid bij patiënten met nierziekte tijdens de corona pandemie

Bron: Nephrology Dialysis Transplantation. Augustus 2023. 

De mentale gezondheid bij patiënten met nierziekte lijkt minder aangedaan dan onderzoekers van te voren zouden verwachten. Dit komt waarschijnlijk omdat de mentale gezondheid bij deze patiënten al minder is dan bij de gemiddelde bevolking, mede door de ziekte die zij hebben. Toekomstig onderzoek zal hier nog beter naar gaan kijken.  

Meer onderzoek nodig naar betere bescherming van niertransplantatiepatiënten na corona vaccinatie 

Bron: Nephrology Dialysis Transplantation. Juni 2023. 

Nu ook patiënten met nierziekte minder ernstig ziek worden van corona, dreigt de interesse voor onderzoek af te nemen. Onterecht, vinden de RECOVAC onderzoekers. Er blijven zorgen bestaan over ernstigere vormen van corona of nieuwe virussen in de toekomst. Daarom werken wij aan nieuwe vaccinatie strategieën bij niertransplantatiepatiënten. 

Antistof respons afhankelijk van type coronavaccin en afweeronderdrukkende medicatie

Bron: Clinical Kidney Journal. November 2022. 

Moderna leidt tot meer antistoffen dan Pfizer of AstraZeneca. Een antistofrespons blijft vaker uit bij het gebruik van afweeronderdrukkende medicatie bij patiënten met een slechte nierfunctie (<30%) of dialysepatiënten, of Cellcept bij niertransplantatiepatiënten. Een derde vaccinatie geeft bij ongeveer 50% van de non-responders alsnog een respons.

Herhaalde vaccinatie is effectief, andere strategieën vooralsnog niet

Bron: The Lancet Infectious Diseases. November 2022. 

Een derde en een vierde vaccinatie wekt alsnog een immuunrespons op bij niertransplantatiepatiënten die eerder geen respons hadden na twee vaccinaties. In deze studie werd geen meerwaarde gezien van een dubbele dosis Moderna, Janssen als herhaald vaccin of het tijdelijk stoppen van Cellcept rondom vaccinatie.  

Beloop van corona bij transplantatiepatiënten besmet met Omikron

Bron: Clinical Infectious Diseases. Juli 2022. 

In het Erasmus MC is onderzocht hoe een infectie met de Omikron variant verliep onder 114 patiënten met een ernstig verzwakte afweer, waaronder ook patiënten met een niertransplantatie. 20% van de patiënten moest worden opgenomen in het ziekenhuis en 44% had na 1 maand nog last van lichamelijke klachten. Niemand van de patiënten was overleden. 

RECOVAC immuunrespons studie

Bron: Transplantation. November 2021. 

Conclusie: 57% van de niertransplantatiepatiënten hebben antistoffen na vaccinatie. Dialysepatiënten en patiënten met een slechte nierfunctie doen het bijna net zo goed als gezonde proefpersonen. Wel maken zij minder antistoffen aan. 

 

”Honderdduizenden met afweerproblemen niet beschermd na vaccinatie”

Bron: NOS, augustus 2021. 

RECOVAC schept duidelijkheid over coronavaccins voor nierpatiënten.

 Bron: MedNet, juni 2021. 

”Het mooiste zou zijn als we over een tijdje tegen onze patiënten kunnen zeggen dat ze zich weer veilig kunnen voelen”

 

Weinig effect vaccin na niertransplantatie: “Ik wil mijn nier niet verliezen”.

Bron: RTL nieuws, juni 2021.  

Weinig effect vaccin na transplantatie: ‘Ik wil mijn nier niet verliezen’. Derde prik een optie? 

 

 “Of het vaccin nierpatiënt Annelies Hilgersom beschermt tegen corona is nog maar de vraag”

Bron: Trouw, april 2021.