Wat onderzoeken we?

Ongeveer 5000 nierpatiënten ontvingen thuis twee keer een vingerprik om bloed af te nemen. De eerste meting vond plaats na de eerste twee vaccinaties. De tweede meting vond plaats na de derde vaccinatie. Hiermee konden we meten of bij een deelnemer de afweer in gang was gezet na vaccinatie. Ook vroegen we met meerdere vragenlijst naar bijwerkingen, corona besmettingen, en toepassing van beschermende maatregelen.  

Resultaten

We zien dat afweerremmende medicatie de kans op antistoffen na vaccinatie verlaagt bij patiënten met een verminderde nierfunctie (<30%) en bij dialysepatiënten. Bij niertransplantatiepatiënten heeft Cellcept een slechte invloed op de antistofreactie na vaccinatie. Gelukkig zien we dat na uitblijven van een respons na twee vaccinaties, een derde vaccinatie alsnog een reactie op kan leveren. 

Hieronder vindt u een video, waarin de eerste resultaten van de antistofstudie door ons worden samengevat. 

We verwachten verder dat herhaalde vaccinatie steeds voor hogere antistoffen zal zorgen. Hoge antistoffen zijn belangrijk. We hebben begin 2024 aangetoond dat hoe hoger de antistoffen zijn na vaccinatie,  hoe lager de kans om ernstig ziek te worden van corona.  

De artikelen van de antistofstudie kunt u vinden onderaan de informatiepagina
 
Hoe zit het er nu mee?
Dit onderzoek is afgerond.