Wat onderzoeken we?

We onderzochten bij niertransplantatiepatiënten verschillende manieren om met behulp van een derde of vierde vaccinatie alsnog een reactie van het afweersysteem op te wekken. De normale manier was vaccinatie met Moderna. De andere manieren waren:

  • Vaccinatie met een hogere dosis Moderna
  • Vaccinatie met Janssen in plaats van Moderna
  • Pauzeren van Cellcept één week voor tot en met één week na vaccinatie met een normale dosis Moderna. 

Resultaten

We zien geen verschil in reactie van het afweersysteem tussen de verschillende manieren van vaccineren. We denken dat twee weken stoppen met Cellcept te kort was om de reactie van het afweersysteem te verbeteren. Wél zien we dat herhaalde vaccinatie werkt. Steeds meer patiënten die na twee vaccinaties nog geen antistoffen hadden, maken alsnog antistoffen aan na een herhaalde vaccinatie. 

Het artikel vindt u op de informatie pagina

Hoe zit het er nu mee?
 

Dit onderzoek is nu afgerond. We zijn inmiddels een nieuw onderzoek gestart waarbij we bij niertransplantatiepatiënten rondom vaccinatie tegen corona en gordelroos, Cellcept vervangen voor everolimus, dit is een ander afweeronderdrukkend medicijn. Deze studie heet de RECOVAC PREPARE iVAC studie. Gedetailleerde informatie over de opzet van de studie kan je terugvinden via deze link. Resultaten van dit onderzoek worden verwacht in de zomer van 2024.